O proxecto deste ano consistiu en recoller mostras da auga do río Umia para medir a súa salinidade e outros parámetros. A primeira mostra recolleuse xusto na desembocadura do río e a segunda un quilómetro augas arriba de dita desembocadura.
En primeiro lugar, elaboráronse unhas táboas para gardar os datos, marcando que parámetros se querían medir. Ese mesmo día, planificamos a saída ao río.
Datos da toma de mostra
Data: 12/02/2023
Hora: 11:15
Marea: Baixamar ás 10:07 h
Procedemento
- Preparación da mostra para a cristalización: Filtranse 200 ml da mostra e deixase reposar varios días nun cristalizador ata que se evapora toda a auga e quedan os cristais de sal.
- Medida do pH, conductividade e temperatura das mostras.
- Pesada da cantidade de sal obtida nos 200 ml de auga cristalizados.
Para finalizar este traballo, comentaremos os resultados obtidos despois dos tres meses que abarcou este proxecto. Salientar que as mostras foron tomadas coincidindo coa subida da marea.
En primeiro lugar, falaremos da temperatura, que en ambos puntos (separados por un quilómetro) era bastante similar: no primeiro punto tiña no momento da recollida 13ºC e a segunda 14ºC.En segundo lugar, a condutividade: a primeira mostra tiña 2´300 mS e a segunda, 2´002 mS.
Ambas tiñan pH 5 e por último a salinidade, o dato que máis se diferencia: a primeira mostra tiña 18 g/l e a segunda, 12 g/l.
Se partimos de que a salinidade media das rías galegas é aproximadamente 35g/l podemos concluir que o aporte de agua doce as rías, na desembocadura dos ríos, fai diminuír a salinidade das mesmas, esto pode provocar efectos negativos sobre o ecosistema das rías.
Podedes visualizar as fases aqui descritas nunha presentación neste enlace.
Ningún comentario:
Publicar un comentario